Daarnaast dragen de meetresultaten bij aan het verbeteren en verfijnen van modellen die worden gebruikt om de luchtkwaliteit te berekenen en te voorspellen. Met deze modellen kunnen effecten van bedrijfs- en gebiedsgerichte maatregelen op de luchtkwaliteit worden doorgerekend om in te schatten of daarmee bijvoorbeeld de emissie van stikstof kan worden teruggebracht.
Over een langere periode kan het Omgevingsmeetnetwerk gebruikt worden als instrument om de effecten van de transitie naar een emissiearme veehouderij op luchtkwaliteit te monitoren. Ook kunnen hierdoor, in combinatie met gegevens uit het Bedrijvenmeetnetwerk, vanuit de veehouderij is aan de luchtkwaliteit in het Foodvalley gebied.
Hoe wordt gemeten?
Voor het Blootstellingsnetwerk en het Mobiele veehouderijnetwerk maken we gebruik van sensoren voor het meten van fijnstof en stikstofoxiden. Ammoniak meten we met meetbuisjes die ammoniak uit de lucht afvangen. Dat levert eens per maand resultaten op, waarmee we een maandgemiddelde concentratie bepalen. Inmiddels testen we ammoniaksensoren die meerdere keren per uur meetgegevens opleveren. Zodra we een goede ammoniaksensor vinden, plaatsen we deze sensoren naast de huidige meetbuisjes.
Metingen en modellen
Met modellen berekenen we de luchtkwaliteit op plaatsen waar we niet meten. Ook kunnen we met modellen de effecten inschatten van veranderingen in de uitstoot op de luchtkwaliteit. Verspreidingsmodellen, voor berekening van de luchtconcentratie, en daaraan gekoppelde depositiemodellen, valideren we met meetgegevens. Deze modellen maken gebruik van informatie over de precieze locaties van veehouderijen en de aantallen dieren om de uitstoot voor verschillende staltypen te berekenen.
Met de meetgegevens van het fijnmazige Omgevingsmeetnetwerk in Foodvalley gebied kunnen we verspreidingsmodellen aanpassen en optimaliseren voor nauwkeurige stikstofberekening. Zo kunnen we de bijdrage van de veehouderij aan de luchtverontreiniging in Regio Foodvalley fijnmazig inschatten. Met deze modellen kunnen we vervolgens de effecten voorspellen van verschillende gebiedsgerichte maatregelen op de luchtkwaliteit. Dit is van groot belang, gezien de ingrijpende maatregelen die als beleidsopties worden genoemd om uitstoot te verminderen. Het is zinvol om het effect van eventuele maatregelen op de luchtkwaliteit in de omgeving goed te kunnen inschatten.
Doelstellingen omgevingsmeetnetwerk
- Het Omgevingsmeetnetwerk geeft een fijnmazig inzicht in de huidige lokale luchtkwaliteit. De variatie in luchtconcentraties over het gebied en over een langere periode worden in kaart gebracht.
- Met de meetgegevens kunnen verspreidingsmodellen voor de berekening van luchtconcentraties worden gevalideerd en mogelijk geoptimaliseerd.
- Met behulp van deze modellen kunnen effecten van emissiereducerende maatregelen nauwkeurig worden ingeschat. En kunnen verschillende scenario’s voor een gebiedsgerichte aanpak op de omgevingsbelasting nauwkeurig worden ingeschat (scenarioanalyses).
- Over een langere periode kan het Omgevingsmeetnetwerk gebruikt worden als instrument om de effecten van de transitie naar een emissiearme veehouderij op luchtkwaliteit te monitoren.
Dit onderzoek maakt deel uit van het thema Toekomstbestendige Landbouw binnen de Regio Deal Foodvalley.